Balaton

A Balatont 1979-ben alapította Víg Mihály (gitár, ének) és Hunyadi Károly (gitár, ének). A zenekar első koncertjét az URH-val adta a Kulich Gyula téri Pszichiátriai Klinikán (ma Kálvária tér). Ettől kezdve rendszeresen léptek fel a főváros klubjaiban. 1982-ben négy éves szünet következett a zenekar életében. Ebben az időszakban Víg Mihály a Trabantban játszott.
 
1986-ban újjáalakult a Balaton. A következő években szoros kapcsolatban álltak az Európa Kiadóval. Rendszeresek voltak a közös koncertek, a zenekart Víg Mihály és  Hunyadi Károly mellett az Európai Kiadó zenészei (Dénes József - gitár, Másik János - billentyűs hangszerek, Magyar péter - dob) alkották. Az új műsor kiegészült Víg Mihálynak a Trabantban írt számaival. Ezt a korszakot dokumentálja a Zichy Kastélyban készült koncertfelvétel (CD-n a Bahia jelentette meg 1998-ban).
 
1987-ben azonban a zenekar hirtelen leállt. Víg Mihály Pajor Tamás hatására megtért és a Hit Gyülekezete tagja lett. Bár ez a kitérő csak három hónapig tartott, a Balaton egészen 1993-ig nem létezett. Ekkor Víg Mihály a Batu Kármen zenészeivel (Wahorn Simon - basszusgitár, Oláh Imánuel - dob) ujjáalakította a zenekart. Ez a formáció készítette el a Fény közepe a sötétség kapujában című lemezt (Bahia, 1997).
 
Azóta a Balaton változó felállásban, de rendszeresen koncertezik. Egy időben pl. az ef. Zámbó Happy Dead Band-el kiegészülve léptek fel. A zenekarnak egy ideig tagja volt Dénes József (Dönci) is. Víg Mihály 1985 óta Tarr Béla filmjeinek állandó zeneszerzője - a filmzenék 2009-ben megjelentek a 1G Records Underground Katalógusának részeként..
 
Az együttes archív felvételeit a Bahia jelentette meg 1985. 04. 27. és Balaton II. címmel.
 
Nem hivatalos Balaton honlap

A te értékelésed: Semmi Átlag: 4.9 (9 votes)