Bizottság

A bizottság zenekar meghatározó alakja három szentendrei képzőművész fe. Lugossy László "Laca" (ének), ef. Zámbó István "Öcsike" (billentyűsök, basszusgitár, ének) és Wahor András (szaxofon, basszusgitár, billentyűsök, ének). Laca és Öcsike még Kecskemétről ismerték egymást, míg Wahorn a szentendrei amatőr szbadtéri kiállítások kapcsán került velük barátságba (ezeknek a kiállításoknak a kapcsán - a rendőri zaklatásokat elkerülendő -  hozták létre '72-ben a Vajda Lajos Stúdiót). Ők hárman már a '70-es években rendszeresen tartottak baráti körben zenei performanszokat.
 
A zenekar megalapítása az 1980 tavaszán a Szovjetúnióból hazatért Waszlavik Gazember László nevéhez köthető. Kieszelt egy tervet, aminek megvalósításához zenekart keresett magának. Az ötlet szerint hagyományos számokkal jelentkeznek a Metro Klubban tartott tehetségkutató versenyre, majd a döntőbe jutva bejelentik, hogy ők a Bizottság akik megnyerték a versenyt, és előadnak egy mindenkit megdöbbentő zenei performanszot. Wahornék természetesen vállalták a megmérettetést. Társnak bevettek egy helyi zenészt Szulovszky István "jony"-t (gitár) és egy Ramszesz nevű dobost. Bár a nagy terv kudarcot vallott (még a selejtezőkben kiestek), mégis úgy gondolták érdemes tovább folytatniuk. Így aztán nekiálltak saját dalokat írni.
 
A közönség először 1980. augusztus 23-án, a "fekete bárányok" (Beatrice, Hobo Blues Band, P. Mobil) Hajógyári-szigeten tartott koncertjén láthatta őket. Ide Nagy Feró hívta meg őket miután meghallgatta a kazettájukat, amit Waszlaviktól kapott. Ekkor már sem Waszlavik sem Ramszesz nem volt tagja a zenekarnek. A három alapító mellett Bernáth(y) Sándor (gitár) és Bán Mária (dob) játszott. A másnapi szentendrei koncerten már velük énekelt Kukta Erszébet "Kokó", majd késöbb csatlakozott Kecskés Kriszta (ének) is.
 
1982-re már az egyik legfelkapottabb, legsikeresebb underground zenekar lettek, és hamarosan nagylemezük is megjelent. Ez Wilpert Imre egy rádiónyilatkozata miatt jöhetett létre. Az Ötödik Sebesség című műsorban ugyanis megkérdezték tőle, hogy miért nem adja ki a Hanglemezgyár az új zenekarok lemezeit. Wilpert azt válaszolta, hogy ők szóltak a Bizottságnak, a Kontrollnak meg a többieknek, de még nem jelentkeztek. Wahorn András hallotta a műsort, így másnap HÉV-re szállt és "Imre, itt vagyunk!" felkiáltással lettett Wipert asztalára egy demokazettát. Ennek eredménye lett a '83-ban megjelent Kalandra fel!.
 
Persze nem ment ez olyan könnyen. A zenekarnak nem volt stúdiótapasztalata ezért rögzítettek két koncertet (Gödöllői Művelődési Ház, 1982. november 26-27.) amit késöbb a Rottenbiller utcában kevertek meg. Ekkor Bernáth(y) már nem volt tag, de megkérték, hogy utólag játszon fel egy gitárszólót. A következő probléma a névvel volt. Laca javasolta, hogy akkor legyen Albert Einstein Bizottság, de az illetékeseknek ez sem tetszett, így aztán maradt az A. E. monogram. Volt némi gond a szövegekkel is, ezek egy részét utólag kifütyülték a lemezen. A megjelent LP végül 10.000 példányban kelt el,de csaka zért ennyi mert többet nem nyomtak belőle. Aztán egy évvel késöbb a nagy nyomás miatt újra ki kellett adni és így kb. 30.000 példány ment el belőle.
 
1983-ban szerepeltek  Bódy Gábor Kutya éji dala című filmjében, majd a Balázs Béla Stúdióban elkészítették a Jégkrémbalett című Bizottság filmet. Ennek zenéje lemezen is megjelent. Ekkor már nem volt tagja a zenekarnak Kecskés Kriszta, Bán Mária helyett pedig Dorozsmai Béla dobolt.
 
A film közös alkotásnak indult, végül azonban Wahorn egyedül fejezte be. A többieknek nem is nagyon tetszett, nőni kezdett köztük a feszültség. A bemutató után úgy tűnt, hogy be is fejezik a zenélést. Ekkor azonbam meghívták őket a párizsi képzőművészeti biennáléra és ez új lendületet adott a zenekarnak. A meghívást oszták, német és holland megkeresések követték, így 1985-86-ban nyugat-európai "katasztrófaturnén" vettek részt. Ezekre a koncertekre Kokó nem ment velük, a dobok mögött pedig Kreutz László ült. Egy holland kiadó a két lemez anyagából megjelentetett egy válogatást. 1986 júliusában Dániaban a roskildei fesztiválon játszottak, de az állandó utazásba és összezártságba belefáradt zenekar ezután feloszlatta magát.
 
A zenekar tagjai zeneileg ezután is aktívak maradtak.
ef. Zámbó a Happy Dead Bandel játszik a mai napig. Két lemezük is megjelent, Szerelem-Élet-Halál és Himalája címmel.
Fe. Lugossy az Új Modern Akrobatikában majd a Batu Kármenben énekelt. A Batu Kármen Max Mara és Lili Luna című lemezét a Bahia adta ki.
Bernáth(y) Sándor a Matuska Silver Soundban és a Konnektorban játszott, majd az elektronikus zenei színtér egyik meghatározó alakja lett.
Wahorn megalapította saját kiadóját Bad Quality Records néven majd késöbb Amerikába költözött. Több lemeze is megjelent: Tengerhajózás, Komolyzene, Whole.
Négy egykori tag 1993-ban Laca, Jony, Koko, Wahorn néven elkészítette az Edd meg a fényt című lemezt.

A te értékelésed: Semmi Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

#1 bizosstág

Köszi az infokat, hasznos adalékokkkal szolgáltak a .