Európa Kiadó

Az Európa Kiadó története 1981-ben kezdődött, mikor alig fél éves működés után - a Kontroll Csoportba igazoló Müller Péter kiválásával - megszűnt az URH. A többiek (Menyhárt Jenő - gitár, Kiss László - basszusgitár, Salamon András - dob) még aznap este megalapították az Európa Kiadót.
 
A név Müller Péter egy korábbi ötletéből adódott. A terv szerint készítenek egy képet a zenekarról az Európa Könyvkiadó előtt, ahol - a többieknél jóval magasabb - Müller Péter majd kitakarja a könyv szót. A kép sose készült el, de az ötlet megmaradt Menyhárt Jenő fejében.
 
Az új felállás a zenekar átszervezését igényelte. Menyhárt Jenő előlépett énekessé, de mivel még problémát okozott neki egyszerre gitározni és énekelni, szükségük volt egy új gitárosra. Úgy döntöttek, hogy Döncit (Dénes József) fogják felkérni, akit még az URH korábbi próbahelyén, a Kulich Gyula téri (ma Kálvária tér) pszichiátrián ismertek meg. Ebben a felállásban készült a zenekar első programja "A pusztulás piszkozatai" címmel. Első fellépésük pontosan egy évvel az első URH koncert után, 1981 szeptember 13-án volt a Kassák Klubban. Ezt a programot a zenekar 4-5 alkalommal játszotta, mivel mind ők, mind a közönség úgy érezte, hogy valami nincs rendben vele. Időközben Müller Péter segítségével készült egy demófelvétel a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ebben a felállásban az utolsó koncertet a Bercsényi Klubban adták. A koncert végén Salamon András bejelentette, hogy kiszáll a zenekarból.
 
Ebben az időszakban készült el az a műsor amit késöbb Love '82 néven játszottak (a Bahia jelentette meg CD-n a '90-es évek elején). Viszont a zenekart újra kellet szervezni, mivel egyrészt nem volt dobos, másrészt az új program két gitárost igényelt. Ez utóbbira a megoldás az volt, hogy Menyhárt Jenő a továbbiakban énekes-gitárosként szerepelt a zenekarban. Érkezett egy billentyűs Gerő András személyében, aki Menyhárt Jenő katonatársa volt. A dobos problémájának megoldásában ismét Müller Péter segített. A Kontroll Csoport akkoriban hallgatott meg több dobost és közülük ajánlotta Magyar Pétert. Az ő érkezése okozott némi konfliktust a zenekarban. Akkoriban negyedikes középiskolás volt, dobfelszereléssel nem rendelkezett, és az első próbán kijelentette, hogy este tízre mindig otthon kell lennie, mert a szülei csak így engedik el. Hamar kiderült az is, hogy nem is igazán tud dobolni. Mindezek - és a zenekar többi tagjának tiltakozása - ellenére Menyhárt Jenő látott benne fantáziát, így ő lett az új dobos.
 
'81-'82-ben kezdett a Kontroll Csoport próbálni a mátyásföldi Ikarusz művelődési központban, ahol nágysávos szalagos magnóra lehetett felvételeket készíteni. A lehetőségre Müller Péter hívta fel Menyhárt Jenő figyelmét aki azonnal elkezdett gondolkodni rajta, hogy miként lehetne rögzíteni a Love '82 anyagát. A vállalkozáshoz némi pénz kellett aminek megszerzésében a Balázs Béla Stúdió segített. Az ötlet az volt, hogy Menyhárt Jenő ír egy zenés forgatókönyvet aminek az elkészítését a BBS elfogadja és kiutal 30.000 Ft-ot a zene felvételeinek költségeire. A későbbiekben viszont a film tényleges elkészítését majd nem szavazzák meg. Így készültek el a felvételek az Ikarusz két technikusának - Kóczán Károlynak és Lehoczki Lászlónak - a segítségével. A felvétel kazettán kezdett terjedni és ennek köszönhetően az eddig csak a fővárosban sikeres együttest vidéken is megismerték.
 
Ebben az időszakban adták a Kontroll Csoporttal közös Eurokontroll című koncertet az Ikaruszban. A koncertet nem a hagyományos formában építették fe. 4-4 számos blokkokat játszottak, előadták egymás számait, és volt, hogy a két zenekar egyszerre volt a színpadon.
 
Még 1982-ben Gerő András kilépett, így a zenekarnak új billentyűsre volt szüksége aki Dönci akkori barátnője Kamondy Ágnes lett. (A Mocskos idők című számot nagy mértékben ő inspirálta.)
 
1983-ban felkérték a zenekart, hogy adjon le egy anyagot az MHV-nak ami alapján tárgyalhatnak egy Európa Kiadó lemez megjelenéséről. A Főnix Stúdióban készítettek egy demó felvételt amit Wilpert Imre, a lemezgyár márkamenedzsere szervezett. Miután a lemezgyárban meghallgatták a számokat már szóba se került a lemezkiadás.
 
Még ebben az évben csatlakozott a zenekarhoz Másik János (billentyűs hangszerek) aki korábban az Interbrass nevű jazz zenekarban játszott, 1976-ban pedig Cseh Tamással elkészítette a Levél nővéremnek című lemezt. Az elismert zenész átigazolása a mainstreamből az undergroundba mindkét oldalon nagy meglepetést okozott.
 
A következő változás a zenekar összetételében Gasner János (gitár) belépése volt, akit Menyhárt Jenő még katonaévei alatt ismert meg. Ettől kezdve Menyhárt ismét szólóénekes lett. Ez idő tájt lett tag a Kongóból, Brazzaville-ből érkezett, Budapesten tanuló Joe Dyssou (konga).
 
1983 második felébre a zenekar szétesett. Először Kamondy Ágnes távozott, majd Kiss László és Magyar Péter bejelentették, hogy ők a továbbiakban az akkor alakult sziámi-Sziámiban szeretnék folytatni a zenélést. A búcsúkoncertre az Egyetemi színpadon került sor 1983. december 30-án.
 
Menyhárt Jenő a feloszlás után szerette volna rögzíteni a "Love '82" óta készült számokat. Megegyezett az Ikarusszal és a BBS-el, hogy a korábbihoz hasonló módon fogják ezt is kivitelezni. Kiss László és Magyar Péter is jónak tartotta az ötletet, így 1984 nyarán rögzítették a "Jó lesz ... '84"-et (CD-n a Bahia jelentette meg 1997-ben).
 
Ekkoriban készítette Soós Mári a Városbújocska című filmjét, melynek Másik János volt az egyik főszereplője. A filmhez szükség volt egy zenekarra is, így Menyhárt Jenő megkérdezte az egykori tagokat, hogy vállalnának-e. Miután mindenki belegyezett 1984 őszén tartottak két utolsó utáni koncertet a Jégszínházban. A koncertek után úgy döntöttek, hogy tovább folytatják a közös munkát. Ez alól Gasner János volt kivétel aki a sziámi-Sziámiba távozott. Helyette 1985 elején náhány hónapig Víg Mihály gitározott a zenekarban akit késöbb Tóth Zoltán (Spenót) váltott fel. Spenótot Menyhárt Jenő az Ági és a Fiúk zenekarban ismerte meg.
 
1985 elején az MHV ismét megkereste a zenekart egy lemez kiadásának tervével. A zenekar egyetlen kikötést tett: az általuk leadott anyagnak kell megjelennie, abban semmilyen változtatást nem fogadnak el. A lemezre szánt számok az év végére készültek el és azokat a Lemezgyár el is fogadta. Így a zenekar stúdióba vonult, hogy felvegyék a Popzene című lemezüket.
 
A zenekar ekkor ért a csúcsra, folyamatosan koncerteztek, Rendszeresen léptek fel a Balatonnal, ami ekkor annyiban különbözött az Európa Kiadótól, hogy ott Víg Mihály énekelt és gitározott. Ebben az időszakban készült a Zichy kastély beli koncert felvétele, amit az Galántai György rögzített egy kazettás magnóval az Artpool számára (megjelent kazettán, majd 1998-ban a Bahia adta ki CD-n).
A nyár folyamán játszottak még Hollandiában, és felléptek a Glastonbury fesztiválon is.
 
Hamarosan eljött az ideje a következő lemez elkészítésének, amit a zenekar el is kezdett összerakni. Ekkor azonban Dönci, aki a Hit Gyülekezete tagja lett, közölte, hogy kilép. A hír hallatán Másik jános is úgy döntött, hogy nem folytatja tovább a közös munkát.
 
A zenekar egy lemezszerződéssel a zsebében a szétesés szélére került. Új tagokat kellett keresni. Kezdetnek visszahívták Gasner Jánost a gitárosi posztra. A következő változásként Kiss László egy kötetlenebb szerepet kapott a zenékarban, így kellett egy basszusgitáros, aki végül Szentkirályi György lett. 1988 tavaszán így kezdték felvenni a Szavazz rám lemezt.
 
A felvételek után koncerttúrnéra kezdtek próbálni, mikor Szentkirályi György bejelentette, hogy ő is megtért, ezért kilép. Kiss László ismét felvette a basszusgitárt, helyette pedig Varga Orsolya lett a billentyűs. Visszatért Spenót is a gitárosi posztra. 1989 nyaráig játszottak ebben a felállásban amikor Menyhárt Jenő egy szentendrei koncert után feloszlatta a zenekart.
 
 1991-ben Wilpert Imre mint a Quint EMI márkamenedzsere megkereste Menyhárt Jenőt azzal az ötlettel, hogy szeretne kiadni egy Betitott dalok című CD-t, amin több URH és Európa Kiadó szám is szerepelne. Ebből végül nem lett semmi, de megegyeztek, hogy a Quint EMI megjelenteti az Európa Kiadó új anyagát. A lemeznek az egykori Spions tag, Peter Ogi lett a producere. Az "Itt kísértünk - Love '92" felvételeit 1992 nyarán kezdték el. A zenekarnak ekkor már tagja volt Kirschner Péter (Orkesztra Luna), és független közreműködőként részt vett a munkában Másik János is. A lemez megjelenését követően koncerttúrnéra indultak, ahol Varga Orsolya mellett, Dióssy Ákos billentyűzött.
 
1994 júliusában Menyhárt Jenő New Yorkba költözött és ezzel az Európa Kiadó bizonytalan időre leállt. Befejezésként még januárban adtak két koncertet a Katona József színházban, melynek felvétele "És mindig csak képeket" címen jelent meg a Bahiánál.
 
1997-ben Menyhárt Jenő egy rövid időre hazatért, és ebben az évben felléptek a Sziget fesztiválon. Még ez évben megjelent a zenekar első két anyaga a Bahiánál.
 
2001-ben Menyhárt Jenő Amerikában alapított zenekara,  a Mr. Con. and the Bioneers Brave New World Orchestra megjelentetett egy lemezt String Reality címen. A lemezt a nyáron Magyarországon is bemutatták néhány alkalommal. Felléptek töbek között a Sziget fesztiválon.
 
A következő Európa Kiadó koncertekre 2004-ig kellett várni. Ekkor az A38 megkereste Menyhárt Jenőt, azzal a tervvel, hogy lépjenek fel május 1-én a Magyarország Európai Uniós csatlakozását ünneplő rendezvényen. A tagok közül mindenki vállalta a fellépést Dióssy Ákos kivételével, aki abban az időpontban nem ért rá. Végül Másik János lépett fel a koncerteken. Az eredeti terv szerint három koncert lett volna a programban, ebből az első egy zártkörű rendezvény április 30-án. Végül a hatalmas siker miatt összesen nyolcszor léptek fel. Szeptemberben még két további fellépésük volt. A koncertekről képfelvétel készült ami 2005-ben jelent meg DVD-n "így vonulunk be" címmel. A DVD megjelenése után még adtak néhány koncertet, az utolsót a Gödörben 2005. augusztus 19-én.

A te értékelésed: Semmi Átlag: 5 (22 votes)