Kampec Dolores

A Kampec Dolores-t 1984-ben alakította Hajnóczy Csaba (korábban: Kontroll Csoport) és Kenderesi Gabi, valamint  Szini (Szineg Ildikó – ének, gitár, később basszusgitár). A saját hangot kereső együttes első korszakában (1984-1990) Szegvári Zoltán (szaxofon) volt a negyedik állandó tag. A korai években rendszeres szereplői voltak a budapesti klubszcénának: a Déja Vu Revü, a Ráday klub, az Almássy téri Klub 2000 voltak leggyakoribb színhelyei fellépéseiknek, de felléptek 1985-ben Nico előzenekaraként is a Petőfi Csarnokban.

A külföldi szereplések 1987-ben, a varsói Carrot Fesztivállal kezdődtek, amely az első nagyszabású, nemzetközi alternatív zenei esemény volt Kelet-Európában. A Kampec Dolores 1988-ban előzenekarként vett részt a legendás amerikai zenekar, a Pere Ubu 12 országot érintő európai turnéján.

1988-ban a holland The Ex meghívására és támogatásával Amsterdamban az együttes elkészítette első nagylemezét, amelyet a Konkurrel jelentetett meg Nyugat-Európában, majd a következő évben a Ring, Magyarországon. A “Levitáció” c. második nagylemez a sajtó szerint 1991-ben az év legjobb magyar alternatív lemeze volt.

A „Tű fokán” időszakban (1991-94) az alapító trió Dózsa György gitárossal volt teljes, aki 1997-ig maradt a zenekar tagja. Az 1993-ban megjelent albumon Muraközi Péter dobol. Ebben az időszakban a két gitár lehetőségeivel való kísérletezés jellemezte a Kampec útját. „Kenderesi Gabi hangja érdeklődést mutat az absztrakt expresszionizmus iránt. A Kampec Dolores nagyon kifinomult ízlésről kezd tanúskodni.” –írta a londoni Wire a lemezről.

Szini és Murak távozása a csoportból egybeesett Hajnóczy és Kenderesi radikálisabb stílusok iránti érdeklődésével. A „Zúgó” album időszakában (1995-99) Ágoston Béla (szaxofon, fuvola, duda stb.) és Hárságyi Péter (ütőhangszerek) váltak a Kampec Dolores további meghatározóivá. Kenderesi Gabi ezen a lemezen szövegeket alig használ, szokatlan vokális technikákat és ismeretlen nyelveket annál inkább. „A Zúgó mind a zenei eszközök, mind a formai elemek használatában bátrabb és újszerűbb elődeinél.” - írta a kritikus. Erre az időszakra esett a Kampec észak-amerikai bemutatkozása a kanadai Victoriaville fesztiválon.

2000-ben, Vajdovich Árpád, Szokoly Dongó Balázs (fúvosok)és Halmos András (dob)részvételével készült el a következő CD: „A bivaly hátán”. Ezen néhány hosszabb lélegzetű, szabadabb darab mellett ismét szerepelnek dalok is, saját, magyar szövegűek mellett egy török és egy dél-indiai adaptáció.

2003 egy élő felvételt hozott: „KONCERT!” a címe. Ez egyben gyűjteménye a csoport addigi termése javának, s az első közös lemez Grencsó Istvánnal.

A 2006-os „Földanya, Égapa” (Ölveczky Tamással a doboknál)  először Japánban látott napvilágot a Poseidon Records-nál, majd itthon és Angliában is.
 
(Forrás: hivatalos Kampec Dolores honlap)

A te értékelésed: Semmi Átlag: 4 (4 votes)