Spions

Az 1977-ben alakult Spions kívételes helyet foglal el a magyar underground zenében. Bár rövid létezésük alatt csak három koncertet adtak (amiből kettő techikai problémák miatt nem fejeződött be, egyet pedig ők maguk szakítottak félbe), mégis óriási hatást gyakoroltak több utánuk következő zenekarra.

1976-77-ben Molnár Gergely a Ganz-MÁVAG Művelődési Központban több rocktörténettel, -kultúrával foglalkozó előadást is tartott. Az egyik augusztusi előadás része volt, hogy az elején és a végén élőben eljátszák Lou Reed: Take a walk on the wild side című számát. Ehhez azonban zenészekre volt szükség. A két zenész a Zeneakadémiára járó Kurtág György (gitár) és Hegedűs Péter (gitár) lett. Az előadás annyira magával ragadta Hegedűst, hogy a végén addig győzködte Molnárt, míg az beleegyezett, hogy zenekarként folytassák tovább.

Első koncertjüket az Egyetemi Színpadon adták 1978. január 15-én, Donauer Video Familie néven. A zenekarban ekkor már Zátonyi Tibor gitározott, a ritmusszekciót pedig egy dobgép helyettesítette. Az Anna Frank Emlékest azonban a technikai problémák miatt félbeszakadt.

Második koncertjük 1978. március 8-án a Tömegkomunikációs Kutató Központban volt. A koncert első felében kísérleti filmeket vetítettek, majd Najmányi László lépett fel akit a Spions követett. Ezt az előadást maguk szakították félbe, Spions karszalagos emberek a folytatáshoz pénzt gyüjtöttek a nézőktől. A pénz összegyűlt, folytatták a műsort.

A harmadik koncertjüket Pécsett tartották, de technikai okok miatt ez is félbeszakadt. Ezzel a koncerttel a Spions rövid pályafutása be is fejeződött.

Molnár és Hegedűs nem sokkal ezután Párizsba disszidált. Rövid idővel érkezésük után megjelentettek egy kétszámos kislemezt (Russian Way Of Life/Total Czechoslovakia). Ezután Molnár és Hegedűs útjai szétváltak, de mindketten munkakapcsolatban maradtak Malcolm McLarennel. Molnár 1979-ben Spions, Inc. néven megjelentettett egy négyszámos EP-t, melynek Never Trust a Punk című dalát McLarennek ajánlotta. Az ARTEFACT honlapjáról letölthető lemezen Molnár már Gregor Dawidow néven szerepel. A Peter Ogi nevet választó Hegedűs McLaren segítségével jutott munkához Londonban.

Peter Ogi Angliából - ahol többek között Peter Gabriel, Kate Bush, Boy George és az Ultravox hátérzenészeként dolgozott - New Yorkba költözött. 1990-ben tért haza, Central Europe nevű zenekarával adott koncerteket, filmzenéket írt és az Európa Kiadó: Itt kísértünk... Love '92 lemezének produceri munkáit végezte. 2007. december 18-án életműkoncertet adott a Gödörben.

Molnár útja Páriszból Kanadába vezettet. Itt él és alkot a mai napig. Magyarul nem hajlandó kommunikálni senkivel.

2009-ben az Underground Katalógusban megjelent a zenekar Menekülj végre című lemeze.

A te értékelésed: Semmi Átlag: 5 (3 votes)