Sziámi

A Kontroll Csoport egyik utódzenekaraként jött létre 1983-ban. Alakulása óta több korszakon ment keresztül, köztük az egyetlen kapcsolat Müller Péter személye, aki egy idő után harmadik névként felvette a Sziámi-t. A különböző korszakokat a zenekar nevének változásai is jelzik - sziámi-Sziámi, Sziámi Ultrarock, Sziámi TAO, Sziámi Zenei Társulat, Sziámi, illetve Sziámi Tradical.
 
A zenekar megalapításában részt vett három korábbi Kontroll Csoport tag, Bárdos Deák Ági (Ági és a Fiúk), Farkas Zoltán (basszusgitár) és Újváry János (szaxofon). Rövid ideig velük játszott az Európa Kiadóból Kiss László (basszusgitár) és Magyar Péter (dob). Ennek a korszaknak Bárdos Deák Ági kilépése vetett végett.
 
A következő Sziámit Müller mellett Gasner János (Európa Kiadó, Új nem) személye határozta meg. A Sziámi zeneileg legizgalmasabb korszaka ez. Ekkor született meg a Ha ... című lemez ami kazettán jelent meg 1988-ban (CD-n a Bahia jelentette meg), és a Sürgős reinkarnáció aminek kiadására 1997-ig várni kellett (Bahia).
 
A rendszerváltás idején Müller Péter leköltözött egy Zala megyei faluba, ahol megismerkedett egy helyi rockzenekarral. A következő Sziámi tagságát ők alkották. Bár ez zeneileg visszalépés volt a Gasner Jánossal készült anyagokhoz képest, de kétségkívül ez volt a zenekar legsikeresebb korszaka. Több lemezük is megjelent: Testből testbe (1992), Mr. Pornowsky előkerül (1993), Olyan vagy (1994), Illa-berek (1997). Ez a formáció 1997-ig létezett.
Ebben az időszakban Müller Péter Sziámi további két lemezt is kiadott: Tapasztalat (1995), Egy vagy egy se (1996).
 
A szünet 1999-ig tartott, amikor a Sziámi új lemezzel jelentkezett. A zeneszerző, gitáros pedig a régi társ Gasner János lett. Lemezeik: Egyszerű teremtés (2000), Fogjad már meg! (2006), Az Isten álljon meg! (2007). A zenekar Gasner János 2009. március 17-i halálával befejezte működését.

A te értékelésed: Semmi Átlag: 5 (5 votes)