URH

Menyhárt Jenő (gitár), Kiss László (basszusgitár) és Somoskői Lajos (Soma, gitár) 1980-ban - miután előző próbahelyüket el kellett hagyni - a Kulich Gyula téri (ma Kálvária tér) pszichiátriai klinika pincéjében kezdtek próbálni.
 
A klinika főorvosa, Gerevich József augusztus végén azzal állt elő, hogy szeptember 13-án a klinikai napokon a zenekarnak is fel kell lépnie. A még nem is létező, dobos és énekes nélküli zenekar Csányi Attilától kért segítséget, aki lehívta az egyik próbára a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanuló Müller Pétert. Ő az első próbán a zenekar számait hallgatva ennyit mondott: "Ezek nagyok jók, csak nem tudom mire". Majd körbeadta a szövegeit és elkezdtek belőlük számokat csinálni. Müller Péter kikötötte, hogy ő nem akar zenekari tag lenni és ez csak egy egyszeri együttműködés lesz. Dobost is ő szerzett - három nappal a koncert előtt - Salamon András személyében, aki akkoriban a filmgyárban volt segédoperatőr.
 
Ebben a felállásban tartották meg az első koncertet - fellépett a Balaton is - aminek az "Orgazmus Kék Fényben" címet adták. Az Orgazmus Menyhárték gimnáziumi jazz-rock zenekarának volt a neve, a Kék fény pedig Müller egyik dalszövegéből jött. A koncert után Sági István a Kassák Klub igazgatója meghívta őket egy koncertre amit el is vállaltak. Az URH (Ultra Rock Hírügynökség) nevet másnap adták a zenekarnak Müller Péter javaslatára (a név egyébként Bárdos Deák Ágitól származik).
 
A zenekar hamar nagyon népszerű lett a fővárosban. A harmadik koncertjükre annyian voltak kíváncsiak, hogy a tagok alig tudták átverekedni magukat a Bercsényi klub előtt rekedt tömegen. A sikerben nagy szerepe volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán készült stúdiófelvételnek ami kazettán terjedt. Innentől folyamatosan kaptak a fővárosi klubokban fellépési lehetőséget. A zenekar koncertjein gyakori vendég volt Dixi, aki a Titok nélküli ember című számát énekelte. Időközben egy miskolci koncerten megváltak Somától.
 
Az URH sikerei csúcsán, alig féléves működés után 1981 márciusában feloszlott. Kezdetben csak rövid leállásról volt szó, de miután Müller Péter belépett a Kontroll Csoportba nyilvánvaló lett, hogy a zenekar nem folytatja tovább. A többiek úgy döntöttek tovább folytatják Európa Kiadó néven.
 
Az URH 1985-ben adott egy koncertet a Petőfi Csarnokban amit a Magyar Rádió rögzített. Az 1991-es "Csak egy parti" című koncert felvételét a Bahia jelentette meg CD-n Van-e élet a földön... címmel 1995-ben. 2008-ban felléptek a Volt és a Sziget fesztiválon is. A zenekarban ekkor Kirschner Péter játszott gitáron és Molnár Gábor dobolt (Magyar Péter ütőshangszereken játszott).

A te értékelésed: Semmi Átlag: 5 (2 votes)